garduri electrice      
garduri electrice garduri electrice
   
  Avantajele folosirii gardului electric   garduri electrice

   - Furnizează o bariera activă împotriva intrusilor, limitând accesul acestora în interiorul suprafetei protejate si asigura mentinerea in interior a animalelor domestice. Atingerea accidentală a gardului nu implică leziuni grave.
   - Firele electrice pot servi drept gard pentru orice perimetru, putând fi utilizate în cazul fermelor zootehnice, crescatoriilor de melci, ferme piscicole, gradini zoologice, ferme apicole, livezilor, culturilor agricole.
   - Are o durată mare de viaţă, aceasta fiind calculată la 15-25 ani în funcţie de calitatea componentelor şi de modul corespunzător de utilizare.
   - Prezintă costuri mici de întreţinere

  Principiul de functionare al sistemului electric de protectie   garduri electrice

   Gardul electric acţionează ca  o barieră în faţa intruşilor,  deoarece prin reţeaua de fire electrice se descarcă impulsuri de inaltă tensiune, şocul electric (8000V, neletal) determinându-l  să se retragă imediat.
   Un generator corect instalat trimite un curent electric de-a lungul gardului. Un animal care atinge firele creează prin corpul său o cale pentru curentul electric spre pământ şi înapoi spre generator (împământare) pentru a încheia circuitul. Un animal sau vegetaţia care atinge gardul va închide sistemul, cauzând scurgerea curentului.
   Curentul electric (impulsul) sau şocul emis de generator durează doar 0,0003 secunde. Impulsurile sunt despărţite de 1,2 sec. Un gard electric este total nepericulos, de fapt sistemul este mult mai prietenos pentru animale decât sârma ghimpată care poate cauza rănirea animalelor care vin în contact cu aceasta.
   Şocul simţit este o combinaţie a voltajului din gard şi a timpului impulsului electric. Cu cât este mai mare şocul primit de animal, cu atât mai lungă va fi amintirea acestui şoc.

  Componentele gardului electric   garduri electrice
   Un gard electric este alcătuit din 3 componente:
   - un generator care produce impulsuri de curent;
   - un sistem de gard care conduce curentul;
   - un sistem de împământare care conduce curentul înapoi la generator.

   GENERATORUL
   Generatorul pote fi conectat la reteaua de 220 sau poate fi portabil pe baza de acumulatori sau panouri fotovoltaice Generatorul trebuie să fie setat pe terminalul său de împământare, cuplat la un sistem de împământare adecvat. Terminalul activ este cuplat la firele izolate active ale gardului.

   FIRELE GARDULUI (cablul)
   Firele gardului conduc curentul. Cu cât este mai bun conductorul, cu atât mai bine este condus curentul, mai uşor şi pe o distanţă mai mare.

   IZOLATORI
   Când folosiţi stâlpi din lemn moale sau oţel, aveţi nevoie de izolatori pentru a preveni pierderile excesive de putere.

   ÎMPĂMÂNTAREA
   Fără un sistem de împământare corect instalat, gardul nu poate funcţiona. Generatorul are nevoie de un sistem de împământare pentru a completa circuitul şi pentru a-i da animalului un şoc eficient. Peste 80% din disfuncţiile sistemelor de garduri sunt legate de o insuficientă împământare.